Andel vs Ejer

Andel vs Ejer

Andelslejlighed vs. Ejerlejlighed.

Hvis du overvejer at købe en lejlighed i AB Egilshus, og du ikke før har boet i Andelsbolig er der en række faktorer du skal være opmærksom på.

Definition:
En andelsbolig er en bolig, du har brugsret til, men som du ikke selv ejer. 
Ejeren af boligen er i stedet den andelsboligforening som du er medlem af, som også varetager den daglige drift af den bygning, som din andelsbolig er en del af. 
Som andelshaver har man stemmeret i forbindelse med afstemninger, der vedrører denne bygning, ligesom man også har stemmeret og ret til at stille op til valg i forbindelse med valg til bestyrelsen i andelsboligforeningen.

I dagens boligdebat hænges andelsboliger tit ud for at være blevet for dyre, og det er der også nogle af dem der er, der er et meget kompliceret billede, men for at holde os til vores egen situation, er det sådan at: 
AB Egilshus har en grundlæggende god økonomi / finansiering, boligafgiften er lav, og dertil er der styr på udviklingen, driftsmæssigt og med hensyn til renovering af ejendommen på et 15 års sigt.
Beliggenheden er en af de bedste i landet, det synes vi der bor her i hvert tilfælde.

Prisen du skal betale for at købe bolig her er ikke den laveste på markedet i øjeblikket, det er heller ikke den højeste, men for ”den samlede pakke”, blot den bedste. 
Når du vælger det sted du vil bo, så er valget betinget af – økonomien, beliggenheden, boligens stand og boligformen. AB Egilshus mener at kunne levere et fornuftigt bud på de dele.

Hvis du står med valget imellem en ejerlejlighed og en andelslejlighed, kan valget være svært, og rådgivningen tit foruroligende ringe, til gengæld er rådgivningen altid dyr.

Selve det at bo, er der naturligvis ingen forskel på. Der hvor du skal vælge er mht. hvor og under hvilke forhold du ønsker at bo.

Man sammenligner typisk købet af bolig på prisen, og den er jo også vigtig.
I tillæg til prisen kommer så driftsomkostningerne i ejendommen.
Der er for ejerforeninger typisk kaldet "fællesomkostninger", det er det samme som "boligafgift" i en andelsboligforening, altså udgifterne der knytter sig til ejendommens drift.

Det er her den afgørende forskel imellem boligformerne viser sig, fordi den største del af boligafgiften er renter på købet af ejendommen, og det er et faktum at, andelsboligforeninger, som den eneste husejer i Danmark, ikke har fradragsret for renter på ejendommen.

I andelsboligforeningen er du hvert år, med til at fastlægge denne boligafgift, ligesom du er med til at planlægge driften af ejendommen. Du sidder på den måde "på første række" mht. beslutningerne der tages i foreningen.

I ejerforeninger er fællesomkostningerne i øvrigt tit lige så store som boligafgift i en andelsboligforening, trods fradragsretten, og de dækker typisk bare heller ikke helt den samme service.

 

Hvor ligger Egilshus ?

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.